L'Eclisse

Aku Ojala kertoo kirjastansa L'Eclisse Tarina kirjan takana -sarjassa:

Jotkut kirjat rämähtävät päälaesta sisään ja haluavat tulla kirjoitetuksi. Tämä oli sellainen kirja. En oikeastaan voinut pysähtyä miettimään mikä on sopivaa ja onko oikein, että joku vain hiukan dandy, periaatteessa heteromies kertoo tällaisen tulehtuneen naisparin tarinan, näin ainoastaan, että tällainen kirja puuttuu maailmasta ja että mun, juuri mun on kirjoitettava se ennen kuin aika jättää.

Olen erittäin tietoinen vähemmistöjen ja etenkin seksuaalivähemmistöjen kurjasta kohtelusta valtaväestön kourissa, ja siksi oli tärkeää, että tämä kirjani on empaattinen, vastuullinen ja eettinen, mutta ei silti lässyttävä tai saarnaava. Nykyajan hengellinen tyhjiö on kirjani aihe, se, miten vierautuneita olemme itsestämme – mutta näen modernissa ajassa myös positiivista siinä, miten lukkiutuneet, jumiutuneet asenteet sukupuolta ja etenkin naisten rooleja kohtaan ovat avautumassa.

Olennaisimpana aineksena kirjassa oli henkilöiden maailmassa ja omissa nahoissaan tuntema epätoivo ja torjutuksi tulemisen tuntu. Kirjaa tehdessä tunsin olevani laboratoriossa keksimässä uutta lääkettä.

Kiitoksia Michelangelo Antonioni, jonka hieno elokuva antoi kirjalleni nimen.

Richard Wagnerin ja Lana Del Reyn mystinen kuolemankaipuu inspiroivat myös, kuten myös Oranssi Pazuzu jota kuuntelin tauotta.

Thomas Bernhard, Pyhä Ristin Johannes, Elfriede Jelinek, Muriel Spark, Flannery O'Connor antoivat jyrkkyyttä ja ravinteita. Francoise Sagan on maaginen kirjailija, luin kirjan Sydämen vartija, ihastuin hänen pelottomuuteensa, saippuasarjamaiseen häikäilemättömyyteensä, hänen täsmällisyyteensä. Niin monet kirjat sipsuttelevat varovaisesti. Suotta.


Aku Ojala (kuvaaja: Sari Ojala)