Viisas elämä


Medialle

Lehdistötiedote: Entisen Viron Suomen-suurlähettilään, Jaak Jõerüütin romaani julkistetaan suomeksi tiistaina 10.9.2013 klo 14

 

Lehdistötiedote, julkaisuvapaa tiistaina 10.9.2013 klo 14

Tiistaina 10.9.2013 klo 14.00 julkistetaan Viron suurlähetystössä (Itäinen puistotie 10) Jaak Jõerüütin romaani Muuttuvainen – elämäntaitoja etsimässä.

Ajatukset virtaavat unenomaisesti ja aikakäsitys hämärtyy, kun suurlähettilään arki lomittuu päiväkirjanomaisessa kerronnassa kirjojen viitoittamaan vertauskuvalliseen pyhiinvaellukseen.

Elämäntaitoja etsiessään Jõerüüt peilaa maailmaa kirjallisuuden kautta, ja hänen tarkkanäköinen kerrontansa käy dialogia niin Mika Waltarin, Pentti Saarikosken ja Aleksandr Sol˛enitsynin kuin Eckhart Tollen ja Krishnamurtin oivallusten kanssa.

”Jõerüüt kuvaa uudessa proosakirjassaan suurlähettilään työtä mielenkiintoisen kaksijakoisella tavalla: toisaalta hän suhtautuu ammatin käytäntöihin ironisesti, toisaalta hän on diplomaatti sydänjuuriaan myöten. – – Dokumentista ei silti ole kyse vaan vapaan kaunokirjallisesta hahmotuksesta, romaanista.” Näin kirjaa esitteli Juhani Salokannel Tuglas-seuran jäsenlehdessä (Elo 2–3/2011) sen ilmestyttyä Virossa.

Salokannel jatkaa: ”Antamalla otsikokseen ’Muutlik’, muuttuvainen, kirjoittaja kysyy sitä mikä ihmisessä on muuttuvaista, mikä muuttumatonta. Tätä yleisinhimillistä, kaikkia meitä koskettavaa peruskysymystä käsitellään vahvan subjektiivisesti, tutkailemalla omaa itseä, keskustelemalla oman minuuden kanssa. Olen tiedemies, minän tiedemies, Jõerüüt kirjoittaa.”

Kirjan tapahtumien taustalla väikkyy Latvian talouskriisi, jonka aikana Jõerüüt toimi Latvian suurlähettiläänä. Romaanin päähenkilö kommentoi maailmanpolitiikan ja talouden tapahtumia lempeän ironisesti ja tarkkanäköisesti, välillä diplomaattisen monitulkintaisesti ja välillä taas riemastuttavan suorasukaisesti. Kerronta valottaa myös Viron lähihistoriaa henkilökohtaisesta näkökulmasta, sukulaisten ja tuttavien polveilevien elämänkohtaloiden kautta.    

Entinen Viron Suomen-suurlähettiläs, kirjailija Jaak Jõerüüt (s.1947) toimii nykyisin Viron suurlähettiläänä Ruotsissa. Hän oli toinen vuonna 1991 uudelleen itsenäistyneen Viron Suomen-suurlähettiläistä, Lennart Meren seuraaja. Hänen suurlähettiläskaudellaan 1993–1997 Viron Suomen-suurlähetystö palasi takaisin Itäinen puistotie 10:een, samaan rakennukseen, jossa se oli sijainnut ennen Viron neuvostomiehitystä kesään 1940 saakka.

Jõerüütin runoutta, proosaa ja esseistiikkaa on käännetty monille eri kielille. Muuttuvainen – elämäntaitoja etsimässä on Jõerüütin ensimmäinen suomeksi ilmestyvä teos.

Jaak Jõerüütia ja kirjan suomentajaa, Raija Hämäläistä, haastattelee julkistamistilaisuudessa Viron suurlähetystössä Juhani Salokannel.

Jaak Jõerüüt vierailee Turun kirjamessuilla 6.10.2013 ja Helsingin kirjamessuilla 25.10.2013.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: Soili Takkala, soili.takkala@basambooks.fi, puh 040 9385 576.

 

Kirjaan tähän muutamia perustotuuksia. Henkilökohtaisia.
Varmaa on vain se että kaikki muuttuu.
Niin on miltä näyttää.
Minä elän tänään.
Asiat tapahtuvat silloin kun ne tapahtuvat.
Maailmassa on useitakin asioita, joista en pidä, mutta minulla ei ole minkäänlaista mahdollisuutta astua ulos maailmasta.

 

Kirjailijan kuva © Toomas Volmer 

 

2013-09-10

  TIEDUSTELUT  

Arvostelukappalepyynnöt medialle:
asiakaspalvelu@viisaselama.fi