Viisas elämä

Jiri Weil

Jiri Weil (1900–1959) oli tsekkiläis-juutalainen kirjailija, lehtimies ja kääntäjä. Hän opiskeli slaavilaista filologiaa ja kirjallisuustiedettä Prahan yliopistossa. Vuosina 1922-31 hän työskenteli Neuvostoliiton edustustossa Prahassa.
Marraskuussa 1942 hänet kutsuttiin keskitysleirikuljetukseen. Hänen onnistui välttää kuljetus lavastamalla oma itsemurhansa ja piileskelemällä sodan loppuun saakka.
Opiskeluajoista lähtien Weilin kiinnostuksen kohteena oli Neuvostoliitto. Hän käänsi mm. Pasternakia, Majakovskia ja Kaverinia. Hän kävi Neuvostoliitossa useita kertoja ja lähti sinne kirjeenvaihtajaksi vuosiksi 1933-35. Siellä häntä syytettiin osallisuudesta Kirovin murhaan, ja hän joutui leirille Alma-Ataan. Palattuaan kotimaahansa hän julkaisi reportaasikokoelman ja romaanin Moskva-hranice 1937 (“Moskovasta rajalle”), poleemisen teoksen neuvostototalitarismista. Dogmaattiset kommunistit kritisoivat kirjaa ankarasti. Weil erotettiin Kommunistisesta puolueesta. Kritiikkiä saivat osakseen myös hänen sodanjälkeiset teoksensa Makana – Otec divu, 1945 (“Makana - ihmeiden isä”) ja Zivot s hvezdou 1947 (Tähti sydämellä), jota pidettiin “dekadenttina esimerkkinä turmiollisesta eksistentialismista”.
50-luvun alussa Weil erotettiin kirjailijaliitosta, mutta hän jatkoi kirjoittamista, tosin teokset Drevena izice (“Puulusikka”) Na strese je Mendelssohn (“Mendelssohn katolla”) julkaistiin postuumisti.Vuosikymmenen lopulta lähtien hän toimi Prahan juutalaismuseon tutkijana. Hänen kerrotaan eläneen eristäytynyttä, yksinäistä elämää aina kuolemaansa saakka.
“Luin Weiliä ja jouduin hänen pauloihinsa.[...] Häntä yhdistää Babeliin taito kirjoittaa julmuudesta ja tuskasta niukkuudella, jota raivoisampaa kannanottoa elämän pahimpiin vastoinkäymisiin on vaikea kuvitella.” – Philip Roth

Kirjat

Tähti sydämellä