Viisas elämä

Leo Tolstoi

Leo Tolstoi (1828–1910) syntyi kreivilliseen sukuun. Hän sai perusteellisen kotikasvatuksen ja opiskeli itämaisia kieliä ja oikeustiedettä Kazanin yliopistossa 1844–47. Jonkin aikaa hän vietti myrskyisää seurapiirielämää, osallistui sitten Kaukasian vuoristosotiin ensin vapaaehtoisena, sitten tykistöupseerina 1851–53, ja otti osaa myös Krimin sotaan. Ulkomaanmatkojen (1857, 1869) jälkeen hän asettui sukutilalleen Jasnaja Poljanaan. Hän keskitti tarmonsa talonpoikien aseman parantamiseen, perusti kouluja, opetti lapsia ja toimi rauhantuomarina osallistuen samalla tilan töihin ja viettäen yksinkertaista talonpoikaiselämää.

Tolstoi tuli tunnetuksi kertomuksillaan Krimin sodasta. Alkukauden tuotanto huipentuu mahtavaan ja monitahoiseen historianfilosofian sävyttämään neliosaiseen romaaniin Sota ja rauha (1864–69), joka kuuluu eurooppalaisen romaanitaiteen huippuihin ja on maailman tunnetuimpia romaaneja, ja psykologiseen rakkauden kuvaukseen Anna Kareninaan (1875–77).

Elämänsä varrella Tolstoi joutui moneen otteeseen tekemisiin kuoleman kanssa. Hän jäi orvoksi kahdeksanvuotiaana, ja aikuisiällä hän joutui hautaamaan useamman lapsistaan. Ivan Iljitsin kuolema on osa prosessia, jossa hän voitti kuolemanpelkonsa. Tämä ironisuudessaan syvällinen teos on vaikuttanut lukuisiin filosofeihin, erityisesti eksistentialisteihin kuten Jean-Paul Sartreen ja Albert Camus’hun.

Kirjat

Ivan Iljitsin kuolema

Hadzi Murat