Viisas elämä

Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson (1850–1894), skotlantilainen kirjailija, brittiläisen esseistiikan sekä matka- ja seikkailuromaanin parhaita edustajia, opiskeli oikeustiedettä Edinburghin yliopistossa ja valmistui asianajajaksi 1875 mutta ei toiminut tässä ammatissa. Kirjallisen uransa hän aloitti esseillä ja kritiikillä ja kokeili kaikkia kirjallisuudenlajeja, myös runoutta ja näytelmiä. Omimmaksi alueeksi muodostuivat kuitenkin novelli ja romaani. Stevensonin teokset merkitsivät uuden fantastisen kirjallisuuden ja symboliikan alkua.
Stevenson matkusteli laajasti mm. Amerikassa ja ja eteläisen Tyynenmeren saarilla. Tuberkuloosista lapsuudesta lähtien kärsinyt Stevenson asui elämänsä viimeiset vuodet Samoalla kirjoittaen ja työskennellen lehtimiehenä.
Stevenson oli omana aikanaan sekä tunnustettu että laajalti luettu kirjailija – häneltä saivat vaikutteita mm. Henry James, Joseph Conrad ja Arthur Conan Doyle. Kirjallisten teorioiden ja makujen muututtua Stevensonin teokset ovat 1980-luvulta alkaen kokeneet renessanssin, ja nyt suomalaisen lukijakunnankin on mahdollista tutustua kirjailijaan uusien käännösten avulla.

Kirjat

Jekyll ja Hyde