Viisas elämä

Victor Segalen

Victor Segalen syntyi Brestissä vuonna 1898 ja kuoli salaperäiseen sairauteen vuonna 1919 metsässä Bretagnessa, lähellä Heulgoatia, Hamlet avoinna vierellään. Lyhyen elämänsä aikana hän oli lääkäri, matkailija, libretisti, filosofi, runoilija, kirjailija ja arkeologi. Hän jätti jälkeensä hämmästyttävän monimuotoisen tuotannon, johon sisältyy 24-vuotiaana kirjoitettu Les Immémoriaux (hienovireisin länsimaalaisen koskaan kirjoittama teos Polynesiasta), Siddharta, Debussylle kirjoitettu libretto Buddhan elämästä, loistavat lyhyet tutkielmat Rimbaudista ja Gauguinista, ja rykelmä Kiinassa oleskelun inspiroimia mestariteoksia: Stèles, Equipée, René Leys, Les Fils du Ciel ja Peintures (Maalauksia).
Juuri ennen kuolemaansa Jorge Louis Borges huomautti ranskalaiselle runoilijaystävälleen: “Ranskalaiset puhuvat Valérysta ja jopa Peguysta ihaillen - eivätkö he tiedä, että Victor Segalenissa heillä on yksi aikamme älykkäimmistä kirjoittajista, ja ehkäpä ainoa joka on tehnyt tuoreen synteesin länsimaisesta ja itämaisesta estetiikasta ja filosofiasta?”
Runoilija ei ollut kuullut Segalenista ja sanoi sen. Borges kätki kasvot käsiinsä ja huokaisi: “Rakas L, älköön menkö kuukauttakaan ennen kuin olet lukenut hänen koko tuotantonsa.” Sitten hän alkoi nauraa: “Voit tosin lukea Segalenin alle kuukaudessa, mutta hänen ymmärtämiseensä sinulta saattaa mennä loppuelämä.”

Kirjat

Maalauksia

Mont Analogue