Viisas elämä

Santoka

Taneda Shôichi, joka myöhemmin otti kirjailijanimekseen Santôka, "Vuoren laella tuli", syntyi joulukuun kolmantena 1882 Yamaguchin läänissä Honshûn saaren eteläosassa.
Tanedat kuuluivat seudun vauraimpiin suurtilallisiin. Santôkan isä kuitenkin menetti perheen omaisuuden, ja äiti teki itsemurhan hukuttautumalla pihakaivoon Santôkan ollessa vain kymmenvuotias.
Santôka menestyi koulussa erinomaisesti, mutta keskeytti lukion hermoromahduksen vuoksi. Hän avioitui perheen painostuksesta v. 1909. Kymmenluvun alussa hän alkoi juopotella – ja harrastaa kirjallisuutta tosimielessä: kääntää proosaa ja kirjoittaa haikuja. Hänen runojaan julkaistiin useissa lehdissä, hän toimi runouslehden päätoimittajana ja hänestä kehittyi Hofun haikupiirin keskeinen hahmo.
Vuonna 1916 perheen omistama sakepanimo kärsi vararikon ja Santôka menetti kaiken. Hän yritti antikvariaatin pitäjänä, mutta ei menestynyt. Epäonni tuntui vainoavan Santôkaa. Viimein, joulukuussa 1924 hän asettui juovuspäissään kiskoille. Itsemurha ei onnistunut, sen sijaan hänet toimitettiin zentemppeliin selviämään. Santôka ryhtyi zenmunkiksi ja vietti siitä alkaen kiertelevän kerjäläismunkin elämää runoja kirjoittaen. “Kulkea, juoda, kirjoittaa - ne ovat Santokan kolme päämäärää”, hän kirjoitti päiväkirjaansa vuonna 1936. Santôka kuoli 10. lokakuuta 1940 Issô-majassaan runonkirjoituskokouksen jälkeen.

Santôka, joka oli aloittanut perinteiseen mittaan kirjoitetuilla haikuilla, alkoi v. 1915 kirjoittaa puhekielistä, vapaamittaista runoa. Hänen ensimmäinen runokokoelmansa ilmestyi v. 1932. Hänen runonsa hämmentävät avomielisyydellään: hän jakaa kaiken näkemänsä, kuulemansa, maistamansa, kokemansa. Hän palauttaa meille sen minkä olemme kadottaneet: arjen ilon, pienten, yksinkertaisten asioiden rikkauden.

Kirjat

Vastapäätä kapakka