Viisas elämä

Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh, Thay (suomeksi opettaja) niin kuin hänen oppilaansa häntä kutsuvat, on elänyt erikoisen elämän erikoisena aikana. Hän on ollut buddhalaismunkki kuusitoistavuotiaasta lähtien ja on Vietnamin tärkeimmän buddhalaisluostarin mestari. Hänen yli kaksituhatvuotinen perimyslinjansa ulottuu Buddhaan saakka.

Thay on myös etsijä ja buddhalaisuuden uudistaja. Hän korostaa, että totuus ei löydy käsitteistä vaan elämästä tässä ja nyt ja että kaikenlaista fanaattisuutta on kartettava. Opetukset tulee nähdä vain ohjeellisina välineinä, jotka auttavat elämään arkipäivää tietoisesti ja rauhassa.Thay on opettanut yliopistoissa ja on ollut perustamassa yliopistoihin buddhalaisen psykologian laitoksia. Thay on koko sydämeltään rauhan kannattaja ja edistäjä. Hän on itse selvinnyt vainoista, kolmesta sodasta ja yli kolmekymmenvuotisesta elämästään maanpaossa ja auttaa nyt aktiivisesti sodista, vainoista ja köyhyydetä kärsiviä perustamalla mm. yhteiskunnallista apua antavia järjestöjä. Hän oli hyvin aktiivisesti ja konkreettisesti mukana venepakolaisten pelastutysössä. Hän johti vietnaminbuddhalaista valtuuskuntaa Pariisin rauhanneuvotteluissa, ja hän oli Nobelin rauhanpalkinnon ehdokaslistalla pastori Martin Luther King nuoremman aloitteesta. 

Nykyisin Thay asuu Ranskaan ja Vermontiin perustamissaan meditaatiokeskuksissa. Hän opettaa näissä keskuksissa ja kirjoittaa jatkuvasti. Hän on kirjoittanut yli sata kaunokirjallista, filosofista ja runollista teosta. Thay  matkustaa laajalti ympäri maailmaa puhumassa, esitelmöimässä ja pitämässä retriittejä.

Kirjat

Puhtaan maan polulla

Ei kuolemaa, ei pelkoa

Opas kävelymeditaatioon

Pelko