Viisas elämä

Charles Dickens

Charles Dickens (1812-1870) syntyi Portsmouthissa. Hänen lapsuutensa ei ollut kovin onnellinen. Vanhemmat pystyivät kustantamaan kunnollisen koulutuksen vain yhdelle lapsistaan, ja päättivät sijoittaa Charlesin sisareen. Isä oli jatkuvasti veloissa, ja joutui viimein vankilaan, jolloin juuri 12 vuotta täyttänyt Charles lähetettiin ansiotyöhön kengänkiillotusvälinetehtaaseen - nöyryyttävä kokemus, jonka hän muisti lopun ikänsä. Myöhemmin hän toimi mm. apulaisena asianajotoimistossa ja reportterina . Journalistin työssään hän oppi tuntemaan Lontoon monesta eri näkökulmasta. 1830-luvulla hän kirjoitti useaankin eri lehteen ja julkaisi nimimerkkikirjoituksiinsa perustuvan ensimmäisen kirjansa Sketches by Boz (1836-37). Hänen varsinainen läpimurtonsa oli Pickwick-kerhon jälkeenjääneet paperit (The Pickwick Papers, 1836-38).

Dickens oli paitsi suuri humoristi myös sosiaalisesti kantaa ottava köyhien ja lasten puolestapuhuja. Tämän hän osoitti selkeästi Oliver Twistissä (1837-39), mutta yhteiskunnan vähäosaiset saivat hänen myötätuntonsa myös jatkossa.

Dickensin jouluaiheisista kertomuksista on tunnetuin Saiturin joulu (A Christmas Carol, 1843), aavetarina saituudesta, itsekkyydestä ja ihmiseksi kasvamisesta. Joulutarinat herättivät ilmestyessään valtavaa ihastusta. Robert Louis Stevenson, Aarresaaren ja Tohtori Jekyllin ja herra Hyden kirjoittaja, totesi Dickensin tarinat niin onnistuneiksi, että niiden antaman hyvänolon tunteen voimin hän sanoi haluavansa itsekin tehdä hyvää, lohduttaa jotakuta.