Viisas elämä

Henri Alain-Fournier

Henri Alban Fournier syntyi vuonna 1886 pienessä La Chapelle d’Angillonin kylässä Keski-Ranskassa, missä hänen isänsä oli kansakoulunopettajana. Samalla seudulla hän vietti lapsuutensa, ja sinne hän sittemmin sijoitti myös romaaninsa tapahtumat. Lyseon hän kävi Pariisissa. Häntä kiinnosti Englannin kulttuuri ja kirjallisuus, ja jonkin aikaa hän toimi kauppakirjeenvaihtajana Lontoossa. Tulevaisuudensuunnitelmat meriupseerina ja oppikoulunopettajana saivat pian tehdä tilaa vapaan kirjailijan ja kriitikon toimelle. Taiteilijanimekseen hän otti Alain-Fournierin välttääkseen sekaannusta toiseen, samannimiseen kirjailijaan.

Fournier tapasi elämänsä aikana kolme naista, joilla oli syvä vaikutus häneen. Ensimmäistä kohtaan hän tunsi toivotonta rakkautta, toisen kanssa hänellä oli onneton, kärsimystä tuottanut suhde, kun taas kolmas vastasi hänen tunteisiinsa, mutta sota tuli väliin. Henri Alban Fournier astui palvelukseen muiden mukana ensimmäisen maailmansodan syttyessä. Syyskuussa 1914 hän katosi jäljettömiin tiedusteluretkellä Épargesin seudulla, eikä hänen ruumistaan koskaan löydetty.

Fournier ehti elämänsä aikana julkaista vain yhden romaanin, Ensirakkauden (alkuteos Le Grand Meaulnes ilmestyi v. 1913) sekä joukon kirjallisuusarvosteluja ja esseitä. Jäämistöstä löytynyt keskeneräinen romaanikäsikirjoitus julkaistiin nimellä Colombe Blanchet vuonna 1922. Postuumisti on julkaistu myös runokokoelma Miracles (1924) ja Alain-Fournierin kirjeenvaihto René Bizetin ja Jacques Rivièren kanssa, joista jälkimmäinen oli hänen rakkaan sisarensa Isabellen aviomies.

Kirjailija on siis tunnettu lähinnä yhden romaanin ansiosta, jonka jokainen ranskalainen on lukenut ainakin kerran elämässään. Ensirakkaus ei edusta tyypillistä ranskalaista proosaa; sen maaseutumiljöölle, perinteiselle ilmaisulle ja realismiin sekoittuvalle tarunhohteiselle nostalgialle löytyykin esikuvia aikakauden brittiläisestä ja pohjoismaisesta kirjallisuudesta. Saksalainen kirjailija Günther Grass on kertonut saaneensa teoksesta runsaasti vaikutteita romaaniinsa Kissa ja hiiri, jonka päähenkilön nimikin on Iso Mahlke.

Kirjat

Ensirakkaus