Viisas elämäAnna arvosana kirjalle

Bashoo

  Alati matkalla  

Matkakertomuksia, päiväkirjoja, runoja

Kirjailija: Bashoo
Suomentaja: Kai Nieminen
ISBN: 9789522600301
Sidosasu: nid, 456 s.
Hinta: 30.00 €
Ilm: 03/2012
Kirjastoluokka: 82.2
Varastossa

Ken viettää elämänsä keinuvalla laivalla tai kulkee vanhuutta vastaan suitset käsissään, alati matkalla, on matkalla kotona.

Alati matkalla on kattava läpileikkaus Japanin tunnetuimman ja rakastetuimman haikurunoilijan Bashoon (Matsuo Bashoo, 1644-1694) tuotannosta. Kirja sisältää korjatun ja uudistetun laitoksen vuonna 1981 ilmestyneestä matkakertomusten suomennoksesta Kapea tie pohjoiseen ja kaksi uudistettua runopäiväkirjasuomennosta, jotka ilmestyivät 1984 proosarunovalikoimassa Harhojen maja. Molemmat kirjat ovat jo kauan olleet loppuunmyytyjä. Lisäksi Kai Nieminen on valinnut ja suomentanut tätä valikoimaa varten pitkälti toistasataa ennen suomentamatonta haikurunoa sekä kaksi 36-säkeistöistä ketjurunoa - Bashoon koulukunnan ketjurunoja julkaistaan tässä ensi kertaa suomeksi. Kaikki suomennokset on varustettu runojen syntyhistoriaa ja kulttuurikontekstia valaisevin selityksin. Kirjan päättää Niemisen Bashoon elämänkaarta kartoittava essee.

Kai Nieminen on nelikymmenvuotisen uransa aikana julkaissut kuusitoista runokokoelmaa ja suomentanut japanilaista kirjallisuutta: klassista ja modernia, runoa ja proosaa, näytelmiä ja esseitä. Hänet on palkittu viidesti valtionpalkinnolla. Eino Leinon palkinnon hän sai 1999 ja kääntäjien Mikael Agricola -palkinnon 2003. Vuonna 2010 Niemiseltä julkaistiin runokokoelma Alan oppia (Tammi). Basam Books on julkaissut nämä hänen runosuomennoksensa:

 

Ryookan: Suuri hupsu (2000)
Santooka: Vastapäätä kapakka (2002)

Ema Saikoo: Tunteeni eivät ole tuhkaa (2009)

Ikkyuu: Riehaantunut pilvi ja Luurankouni (2010)

Wumen Huik’ai: Wumenkuan – Aukottoman portin puomi (2011)

 

 Kommentoi kirjaa:  Tutustu myös  

Wumen,

Wumenkuan - Aukottoman portin puomi

Ikkyuu,

Riehaantunut pilvi ja Luurankouni

Saikoo, Ema

Tunteeni eivät ole tuhkaa

Ryokan,

Suuri hupsu