Viisas elämä | Viisas elämä -messut

Kirjat Kaunokirjallisuus Bartleby ja kumppanit
Anna arvosana kirjalle

Enrique Vila-Matas

  Bartleby ja kumppanit  

Kirjailija: Enrique Vila-Matas
Alkuteos: Bartleby y compañia
Suomentaja: Anu Partanen
ISBN: 9789525534559
Sidosasu: sid, 231 s.
Hinta: 24.00 €
Ilm: 05/2007
Kirjastoluokka: 84.2
Varastossa

Bartleby ja kumppanit on saavuttanut nopeasti julkaisunsa (2000) jälkeen kulttimaineen Euroopassa. Teosta on verrattu muun muassa Camus’n ja Kafkan teoksiin. Kirja on varsin omintakeinen ja se tuo oman mielenkiintoisen lisänsä eurooppalaiseen modernistisen romaanin perinteeseen.

Kirjan päähenkilö, Marcelo, on kirjoittanut aikoinaan kirjan rakkaudesta, mutta sittemmin hän ei ole saanut sanaakaan paperille. Hänestä on lyhyesti sanottuna tullut Bartleby, Herman Melvillen novellista tuttu hahmo, joka vastaa aina kun häneltä jotain pyydetään ”Mieluummin en”. Marcelo lähtee jäljittämään kirjallisuudesta muita Bartlebyitä, joita löytyykin melkoinen määrä. Cervantes, Beckett, Pessoa ja Musil ovat kaikki sanoneet jossain elämänsä vaiheessa ”Mieluummin en” ja antaneet hiljaisuuden puhua sanojen sijaan. Marcelo viittaa sekä todellisiin että keksittyihin kirjailijoihin ja vyöryttää lukijan eteen älynystyröitä sekä nauruhermoja kiihottavan kavalkadin.

Kirja rakentuu Marcelon alaviitteistä kuvitteelliseen teokseen. Teos jatkaa näin ollen modernistisen romaanin muotokokeiluja, mutta tulos ei ole tylsä, vaan Vila-Matas onnistuu rikkomaan romaanin perinteistä traditiota poikkeuksellisen tyylikkäästi sekä kiinnostavasti.

Enrique Vila-Matas on syntynyt Barcelonassa vuonna 1948. Hän on voittanut lukuisia kirjallisuuspalkintoja ja teos Bartleby y compañía on käännetty monelle eurooppalaiselle kielelle. Suomeksi teoksen kääntää vuonna 2006 Agricola-palkinnon saanut Anu Partanen.Kommentoi kirjaa:  Muita sarjan kirjoja  

Narri, Piispa ja Lintu

Saapuva yö

Kaupungissa vihertää

Luuserin muistiinpanot

Maze Runner - Labyrintti

Maze Runner II - Poltettu maa

Paniikki-Johnny ja Uniraamattu

Akhilleen laulu

Vieraassa huoneessa

Taju kankaalla

Bartleby ja kumppanit

Nyt